miercuri, 11 ianuarie 2023

 ŞTIRI

Gellu Dorian, Scrisoare Deschisă către primarul Cosmin Andrei: Degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu, un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere

Situație fără precedent cu doar câteva zile înainte de 15 ianuarie, când la Botoșani, de peste trei decenii, se acorda Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

După ce Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM titulatura Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene” Botoșani a anunțat că se retrage din organizarea acestui eveniment, același gest venind și din partea Uniunii Scriitorilor din România.

 

În aceste condiții, Primăria Botoșani a recurs la adoptarea unui nou regulament și la abrogarea unor articole HCL anterioare (detalii aici).

 

close
volume_off

Drept răspuns, Gellu Dorian, președintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, a transmis o ”Scrisoare Deschisă Domnului Primar al Municipiului Botoşani, Cosmin Ionuţ Andrei”, pe care o redăm integral mai jos:

 

 

”Stimate Domnule Primar,

 

Având în vedere dezinformările pe care, deliberat, le faceţi în spaţiul public, legate de Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, e bine ca botoşănenii, dar şi ţara întreagă, şi prin această scrisoare deschisă adresată Dumneavoastră, să afle adevărul despre acest important eveniment cultural petrecut la Botoşani timp de 31 de ani.

 

În primul rând, pentru această ediţie, pentru a fi încălcat de noi, cum afirmaţi, nu a existat niciun protocol încheiat între partenerii tradiţionali, Fundaţia Culturală „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România şi Primăria Municipiului Botoşani, aşa cum dezinformaţi pe botoşăneni. Ultimul protocol existent a fost cel de dinaintea pandemiei de Covid 12. Aceste protocoale se semnau anual, la fiecare ediţie! În schimbul de adrese dintre noi, am cerut în mod insistent să se facă un protocol între parteneri, să aibă loc un dialog, chestiuni pe care Dumneavoastră le-aţi evitat premeditat.

 

În al doilea rând, legat de istoricul acestui eveniment naţional, pe care Dumneavoastră, prin strategia ascunsă a unor subordonaţi din primărie, l-aţi confiscat, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, de la regulament, constituire de însemne, editare de carte, concept gală de decernare, juriu, invitaţi, parteneri etc., este o iniţiativă a mea personală încă din 1990, care, prin bunăvoinţa conducerii Primăriei Botoşani de atunci a putut demara, în martie 1991, numai prin colaborarea cu Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.). Astfel premiul a devenit proiect din Calendarul de manifestări culturale al U.S.R. şi obiect de activitate al Fundaţiei Culturale „Hyperion-C.B.” Botoşani, conform statutului de organizare şi funcţionare al acesteia. Nicio secretară a vreunui primar, nici vreun consilier local, nici vreun preşedinte de Comisie de cultură din cadrul Consiliului Local Botoşani nu au contribuit cu nimic la constituirea şi consolidarea acestui premiu, a cărui notorietate nu a fost câştigată în timp de valoarea pecuniară a premiului, ci de valoarea personalităţilor care au făcut de la început parte din juriul naţional, juriu pe care nu angajaţii primăriei, nici consilierii locali din perioada celor trei decenii în care premiul a devenit ceea ce este, l-au adus, ci eu personal prin relaţiile mele directe cu aceste mari personalităţi. La astea adăugându-se, prin seriozitatea deciziilor juriului, numele laureaţilor acestui premiu. Chiar şi pentru această ediţie, când doi membri ai juriului s-au retras, prin deschiderea spre colaborare pe care am avut-o, chiar şi în situaţia raptului efectuat de UAT Botoşani, v-am pus la dispoziţie un alt juriu format din adevărate personalităţi şi cunoscători ai fenomenului poetic de la noi, cum de altfel şi pregătirea pentru tipar şi editarea cărţii laureatului ediţiei precedente, pentru care primăria a contribuit cu doar 65% din cheltuielile necesare. Aceste doar două aspecte sunt dovada că noi am dorit să colaborăm cu primăria în continuare, însă, prin atitudinea umilitoare a unor angajaţi ai primăriei şi a unui consilier local, nu s-a putut. La care s-a adăugat lipsa Dumneavoastră de dialog, lăsat doar la schimbul unor adrese în care ne trasaţi nişte ordine sau ne cereaţi să vă punem la dispoziţie banca de date a fundaţiei pe care o conduc. În plus, tot deliberat, premeditat, ne-aţi scos din etapele fireşti ale organizării, cum ar fi sondajele pentru nominalizări şi relaţiile cu membrii juriului, ceea ce, de fapt, a însemnat şi indignarea acestora, recuzarea lor şi retragerea U.S.R. din parteneriat, implicit şi a noastră. Şi asta din cauza încălcărilor de către Dumneavoastră a tuturor hotărârilor Consiliului Local, legate de acest premiu, a regulamentului de organizare a acestui premiu, hotărâri pe care acum, pentru a nu le mai încălca, le-aţi abrogat, constituindu-vă în unic organizator al premiului, al cărui proprietar, prin rapt, sunteţi. Vă garantăm că veţi fi „unic”!

 

În al treilea rând, tot din categoria dezinformărilor pe care le faceţi, legate de acest premiu, spuneţi că cererile noastre, prin adresele trimise, ca într-un dialog al surzilor, au fost „absurde”. Nu, domnule primar, nu au fost absurde, au fost conform acelor H.C.L.-uri încălcate de dumneavoastră şi conform regulamentului aprobat de Consiliul Local, pe care nu l-aţi respectat dimpreună cu echipa dumneavoastră de strategi culturali. Pentru adevăr şi transparenţă, faceţi-le publice!

 

În al patrulea rând, şi poate şi cel mai grav, pe care ar trebui să-l rezolve instanţa de judecată, în dialogul Dumneavoastră cu unii membri ai juriului recuzat, aţi spus, înainte ca noi să ne retragem din organizare, că vreţi să scăpaţi de „şarlatanii de la Botoşani”! Cu ce am încercat noi să vă înşelăm sau cum de aţi putut să credeţi că noi suntem impostorii, în acest context, al unui act cultural de notorietate naţională, pe care noi l-am iniţiat şi consolidat, iar Dumneavoastră l-aţi confiscat acum, devenind „unic organizator”? Vă avertizăm că degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu reprezintă un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere.

 

Şi în ultimul rând, istoricul finanţării acestui premiu ne este favorabil nouă, care până la ediţia a XX-a a fost în proporţie de peste 90% asigurat de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.” Botoşani, prin proiecte, donaţii şi sponsorizări şi de către U.S.R. Abia din 2012, Primăria şi Consiliul Local Botoşani au constituit un buget, la care noi participam de fiecare dată cu mai mult de 15%. Însă toate aceste eforturi ale noastre, deveniţi între timp „şarlatani”, deliberat, cu sfatul unor apropiaţi, care, din acest punct de vedere sunt impostori, le-aţi şters cu buretele.

 

Toate aceste lucruri, la care se adaugă atitudinile sfidătoare pe care le aveţi, insultele aduse personal şi public, sunt fapte de evidentă încălcare morală a bunului simţ şi, nu în ultimul rând, o insultă gravă adusă comunităţii botoşănene!

 

Cu regret, Gellu Dorian

Preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani”

 

Urmărește-ne și pe Google News

Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
 
Premiul Național ”Mihai Eminescu” pentru debutanți NU se mai acordă în ianuarie – ANUNȚUL organizatorilor

 

Întâlnire emoționantă între Alexia și colegii din accidentul de autocar, mărturia Elenei: În două secunde ni s-a schimbat viaţa / I-am văzut mâna şi mi-a fost frică să o iau - VIDEO
Alexia, fata cu braţele replantate, şi-a revăzut astăzi doi dintre colegii răniţi şi ei grav, în accidentul de autocar din Paşcani.
Cel mai frumos mesaj al unei eleve din Botoșani pentru profesorii ei: Le transmit mult respect creatorilor de genii!
Dincolo de lungile discuții și controverse pe seama sistemului educațional românesc, cei mai mulți dintre profesori sunt modele reale de viață pentru elevi. Fie că le inspiră încredere acolo unde societatea a eșuat, fie că îi îndrumă către alegerile corecte, dascălii au un rol covârșitor în formarea tinerilor noștri.
Maica Voronei, la mai bine de jumătate de secol de stăreție: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO
Numele sfinției sale, păstrat în cronici, pisanii și-n inimile noastre, se tâlcuiește simplu: Teofana Scântei, punctul luminos al Voronei.
Atenție dacă porniți la drum, Botoșaniul din nou sub Cod Galben: Circulați prudent!
Nu va lipsi nici burnița, care va favoriza formarea ghețușului.
Valeriu Iftime a anunțat câți bani a pierdut la FC Botoșani: Primăria îmi dă 80.000 de euro
Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani, a dezvăluit suma de bani pe care a pierdut-o până acum de când se află în fotbal.
VESTEA mult așteptată de militari și polițiști: Cu cât le vor crește salariile
Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului.
Un botoșănean și-a făcut propriile reguli de conducere a mașinii: CUM a fost prins de polițiști
Nu doar tinerii dau dovadă de teribilism atunci când urcă la volan.
Localitatea natală a pictorului Ștefan Luchian începe să ”respire” după decenii de sărăcie lucie
Un fost târg evreiesc de pe malurile Prutului, în județul Botoșani, locul de naștere al marelui pictor Ștefan Luchian, începe să renască după câteva decenii de sărăcie lucie.
Marius Budăi, anunț important: Este o măsură a nevoii și este o măsură chiar a sărăciei putem spune
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că, din acest an, a fost ridicat pragul de venit până la care se alocă măsuri de sprijin pentru populație.
Alertă emisă de meteorologi: COD GALBEN în următoarele ore
Până la ora 23:00, mai multe localități din județul Botoșani se află sub o atenționare meteorologică tip cod galben de ceață.
Primul zbor de la Suceava spre o destinație mult așteptată – FOTO
Sunt câte două zboruri pe săptămână către această destinație.
Iftime ar vrea un jucător de la FCSB, dar se teme de abordarea lui Becali: Joacă la intimidare
Valeriu Iftime dorește să transfere un jucător de la FCSB.
A plecat la ceruri un medic care a tratat mii de bolnavi: Gardă ușoară, Nae!
Reprezentanții spitalului au transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare.
REACȚIE de la Botoșani pentru consilierul primarului de la Suceava acuzat că pescuiește... în afara legii
Urmare a articolului apărut în presa suceveană în care era vizată Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani, conducerea acestei asociații a remis un drept la replică.
Săteni învățați de polițiștii botoșăneni cum să solicite un ordin de protecție - FOTO
Polițiștii au mers în piața agro-alimentară și au stat de vorbă cu sătenii.
Mașinile „școală” interzise la Cornișa, un instructor a răbufnit: Avem voie în parcările unde patronii sunt străini, iar pe domeniul public…
Consilierii locali au votat la finalul anului 2022 un proiect de hotărâre care restricționează accesul autoturismelor „școală” în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.
Pompierii botoșăneni s-au întâlnit cu părinții și cu bunicii, șase copii au primit și daruri – GALERIE FOTO
Pompierii botoșăneni au predat, astăzi, la Havârna, lecția siguranței copiilor în propriul cămin.
Doi șoferi băuți prinși la volan în aceeași zi, au fost duși cu Poliția la spital
Polițiștii au mai scos din trafic doi conducători auto aflați sub influența alcoolului.
GAȘCĂ de tineri a snopit în bătaie trei botoșăneni
Patru tineri au ajuns după gratii, doi dintre agresori fiind minori.
PROVOCARE pentru șoferii care NU mai vor să vadă mașinile „școală” pe străzi: Să-și publice cazierul rutier și o să avem surprize
Liderul instructorilor auto din Botoșani, Ilie Aparaschivei, a reacționat în urma sondajului de pe grupul Radar Botoșani Official cu privire la interzicerea mașinilor școală în anumite intervale orare.
Poate pe la Locativă mai e loc pentru el??
astăzi, 12:32
Poate verifica cineva cele peste 90% asigurate de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.”? Poate si altele
astăzi, 12:28
Un strigat de durere tardiv si inutil. Spuneam cindva lui Val Guraliuc : ei se folosesc de voi aruncindu-va din cind in cind ceva frimituri ca si pensionarilor folosindu-se de voi iar cind nu le mai sinteti de folos va trag un sut in fund aruncindu-va cit colo asa cum dai afara din gura o masea stricata. Vorba Ninei Casian : sintem un popor vegetal a carui traditionala pozitie este cea a ghiocelului. Cind confrati de-ai votri erau victimele unor abuzuri, voi n-auzeati, nu vedeti. Si astfel, imcet incet v-a vine rindul la fiecare. AM ZIS-O IARASI !!!
astăzi, 12:16
Vax albina!Cu Dorian sau fără, Eminescu și Primăria Botoșani vor supraviețui.Aștept următoarele cărți ale lui Gelu, publicate pe banii lui și date cadou atunci când va face lansarea!
astăzi, 11:22
Pe cine reprezinta Gelu Dorian?, pe botosaneni cumva?, nici intr-un caz, botosanenii vor altceva decat intalniri sulfuroase, cu pigmei plini de aere culturale, care se aleg cu premii intre ei dupa indelungi deliberari etilice, in care primaria prin primarul ales de botosaneni, nu are niciun cuvant de spus.Schimbati regulile lui dori, prafuite, vrem altceva, alti oameni, alte figuri care chiar stiu ce e cultura de bun simt.Bye bye dori.....ti-ajunge, mergi la pensie, dar poate te angajeaza vreun alt epigon cu pretentii de cultura in vene.
astăzi, 10:59
SONDAJ
Credeți că 2023 va fi un an:
Mai bun decât 2022
La fel ca 2022
Mai rău decât 2022
Nu știu / nu mă interesează
DECLARAŢIA ZILEI
„Această măsură  (n.r. de a interzice mașinile școală la Cornișa) o consider discriminatorie, discreționară și nepotrivită. Noi mergeam rar acolo ca să îi învățăm pe elevi pornirea din rampă. Deci, avem voie în ...
fashiondays.ro
CURS VALUTAR
IERI
EUR
Euro
4.9253 lei
USD
Dolarul SUA
4.5868 lei
CHF
Francul elveţian
4.9798 lei
GBP
Lira sterlină
5.5820 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
276.3782 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2396 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2357 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1629 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4259 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2051 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6622 lei
VREMEA
ASTĂZI
BOTOSANI
0.4 O C
DOROHOI
-1.0 O C
BUCECEA
-0.6 O C
DARABANI
-1.6 O C
SAVENI
-0.7 O C
ŞTEFĂNEŞTI
5.4 O C
HOROSCOP
ASTĂZI
ŞTIRI
Gellu Dorian, Scrisoare Deschisă către primarul Cosmin Andrei: Degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu, un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere

Situație fără precedent cu doar câteva zile înainte de 15 ianuarie, când la Botoșani, de peste trei decenii, se acorda Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

După ce Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM titulatura Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene” Botoșani a anunțat că se retrage din organizarea acestui eveniment, același gest venind și din partea Uniunii Scriitorilor din România.

 

În aceste condiții, Primăria Botoșani a recurs la adoptarea unui nou regulament și la abrogarea unor articole HCL anterioare (detalii aici).

 

close
volume_off

Drept răspuns, Gellu Dorian, președintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, a transmis o ”Scrisoare Deschisă Domnului Primar al Municipiului Botoşani, Cosmin Ionuţ Andrei”, pe care o redăm integral mai jos:

 

 

”Stimate Domnule Primar,

 

Având în vedere dezinformările pe care, deliberat, le faceţi în spaţiul public, legate de Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, e bine ca botoşănenii, dar şi ţara întreagă, şi prin această scrisoare deschisă adresată Dumneavoastră, să afle adevărul despre acest important eveniment cultural petrecut la Botoşani timp de 31 de ani.

 

În primul rând, pentru această ediţie, pentru a fi încălcat de noi, cum afirmaţi, nu a existat niciun protocol încheiat între partenerii tradiţionali, Fundaţia Culturală „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România şi Primăria Municipiului Botoşani, aşa cum dezinformaţi pe botoşăneni. Ultimul protocol existent a fost cel de dinaintea pandemiei de Covid 12. Aceste protocoale se semnau anual, la fiecare ediţie! În schimbul de adrese dintre noi, am cerut în mod insistent să se facă un protocol între parteneri, să aibă loc un dialog, chestiuni pe care Dumneavoastră le-aţi evitat premeditat.

 

În al doilea rând, legat de istoricul acestui eveniment naţional, pe care Dumneavoastră, prin strategia ascunsă a unor subordonaţi din primărie, l-aţi confiscat, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, de la regulament, constituire de însemne, editare de carte, concept gală de decernare, juriu, invitaţi, parteneri etc., este o iniţiativă a mea personală încă din 1990, care, prin bunăvoinţa conducerii Primăriei Botoşani de atunci a putut demara, în martie 1991, numai prin colaborarea cu Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.). Astfel premiul a devenit proiect din Calendarul de manifestări culturale al U.S.R. şi obiect de activitate al Fundaţiei Culturale „Hyperion-C.B.” Botoşani, conform statutului de organizare şi funcţionare al acesteia. Nicio secretară a vreunui primar, nici vreun consilier local, nici vreun preşedinte de Comisie de cultură din cadrul Consiliului Local Botoşani nu au contribuit cu nimic la constituirea şi consolidarea acestui premiu, a cărui notorietate nu a fost câştigată în timp de valoarea pecuniară a premiului, ci de valoarea personalităţilor care au făcut de la început parte din juriul naţional, juriu pe care nu angajaţii primăriei, nici consilierii locali din perioada celor trei decenii în care premiul a devenit ceea ce este, l-au adus, ci eu personal prin relaţiile mele directe cu aceste mari personalităţi. La astea adăugându-se, prin seriozitatea deciziilor juriului, numele laureaţilor acestui premiu. Chiar şi pentru această ediţie, când doi membri ai juriului s-au retras, prin deschiderea spre colaborare pe care am avut-o, chiar şi în situaţia raptului efectuat de UAT Botoşani, v-am pus la dispoziţie un alt juriu format din adevărate personalităţi şi cunoscători ai fenomenului poetic de la noi, cum de altfel şi pregătirea pentru tipar şi editarea cărţii laureatului ediţiei precedente, pentru care primăria a contribuit cu doar 65% din cheltuielile necesare. Aceste doar două aspecte sunt dovada că noi am dorit să colaborăm cu primăria în continuare, însă, prin atitudinea umilitoare a unor angajaţi ai primăriei şi a unui consilier local, nu s-a putut. La care s-a adăugat lipsa Dumneavoastră de dialog, lăsat doar la schimbul unor adrese în care ne trasaţi nişte ordine sau ne cereaţi să vă punem la dispoziţie banca de date a fundaţiei pe care o conduc. În plus, tot deliberat, premeditat, ne-aţi scos din etapele fireşti ale organizării, cum ar fi sondajele pentru nominalizări şi relaţiile cu membrii juriului, ceea ce, de fapt, a însemnat şi indignarea acestora, recuzarea lor şi retragerea U.S.R. din parteneriat, implicit şi a noastră. Şi asta din cauza încălcărilor de către Dumneavoastră a tuturor hotărârilor Consiliului Local, legate de acest premiu, a regulamentului de organizare a acestui premiu, hotărâri pe care acum, pentru a nu le mai încălca, le-aţi abrogat, constituindu-vă în unic organizator al premiului, al cărui proprietar, prin rapt, sunteţi. Vă garantăm că veţi fi „unic”!

 

În al treilea rând, tot din categoria dezinformărilor pe care le faceţi, legate de acest premiu, spuneţi că cererile noastre, prin adresele trimise, ca într-un dialog al surzilor, au fost „absurde”. Nu, domnule primar, nu au fost absurde, au fost conform acelor H.C.L.-uri încălcate de dumneavoastră şi conform regulamentului aprobat de Consiliul Local, pe care nu l-aţi respectat dimpreună cu echipa dumneavoastră de strategi culturali. Pentru adevăr şi transparenţă, faceţi-le publice!

 

În al patrulea rând, şi poate şi cel mai grav, pe care ar trebui să-l rezolve instanţa de judecată, în dialogul Dumneavoastră cu unii membri ai juriului recuzat, aţi spus, înainte ca noi să ne retragem din organizare, că vreţi să scăpaţi de „şarlatanii de la Botoşani”! Cu ce am încercat noi să vă înşelăm sau cum de aţi putut să credeţi că noi suntem impostorii, în acest context, al unui act cultural de notorietate naţională, pe care noi l-am iniţiat şi consolidat, iar Dumneavoastră l-aţi confiscat acum, devenind „unic organizator”? Vă avertizăm că degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu reprezintă un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere.

 

Şi în ultimul rând, istoricul finanţării acestui premiu ne este favorabil nouă, care până la ediţia a XX-a a fost în proporţie de peste 90% asigurat de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.” Botoşani, prin proiecte, donaţii şi sponsorizări şi de către U.S.R. Abia din 2012, Primăria şi Consiliul Local Botoşani au constituit un buget, la care noi participam de fiecare dată cu mai mult de 15%. Însă toate aceste eforturi ale noastre, deveniţi între timp „şarlatani”, deliberat, cu sfatul unor apropiaţi, care, din acest punct de vedere sunt impostori, le-aţi şters cu buretele.

 

Toate aceste lucruri, la care se adaugă atitudinile sfidătoare pe care le aveţi, insultele aduse personal şi public, sunt fapte de evidentă încălcare morală a bunului simţ şi, nu în ultimul rând, o insultă gravă adusă comunităţii botoşănene!

 

Cu regret, Gellu Dorian

Preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani”

 

Urmărește-ne și pe Google News

Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
 
Premiul Național ”Mihai Eminescu” pentru debutanți NU se mai acordă în ianuarie – ANUNȚUL organizatorilor

 

Întâlnire emoționantă între Alexia și colegii din accidentul de autocar, mărturia Elenei: În două secunde ni s-a schimbat viaţa / I-am văzut mâna şi mi-a fost frică să o iau - VIDEO
Alexia, fata cu braţele replantate, şi-a revăzut astăzi doi dintre colegii răniţi şi ei grav, în accidentul de autocar din Paşcani.
Cel mai frumos mesaj al unei eleve din Botoșani pentru profesorii ei: Le transmit mult respect creatorilor de genii!
Dincolo de lungile discuții și controverse pe seama sistemului educațional românesc, cei mai mulți dintre profesori sunt modele reale de viață pentru elevi. Fie că le inspiră încredere acolo unde societatea a eșuat, fie că îi îndrumă către alegerile corecte, dascălii au un rol covârșitor în formarea tinerilor noștri.
Maica Voronei, la mai bine de jumătate de secol de stăreție: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO
Numele sfinției sale, păstrat în cronici, pisanii și-n inimile noastre, se tâlcuiește simplu: Teofana Scântei, punctul luminos al Voronei.
Atenție dacă porniți la drum, Botoșaniul din nou sub Cod Galben: Circulați prudent!
Nu va lipsi nici burnița, care va favoriza formarea ghețușului.
Valeriu Iftime a anunțat câți bani a pierdut la FC Botoșani: Primăria îmi dă 80.000 de euro
Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani, a dezvăluit suma de bani pe care a pierdut-o până acum de când se află în fotbal.
VESTEA mult așteptată de militari și polițiști: Cu cât le vor crește salariile
Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului.
Un botoșănean și-a făcut propriile reguli de conducere a mașinii: CUM a fost prins de polițiști
Nu doar tinerii dau dovadă de teribilism atunci când urcă la volan.
Localitatea natală a pictorului Ștefan Luchian începe să ”respire” după decenii de sărăcie lucie
Un fost târg evreiesc de pe malurile Prutului, în județul Botoșani, locul de naștere al marelui pictor Ștefan Luchian, începe să renască după câteva decenii de sărăcie lucie.
Marius Budăi, anunț important: Este o măsură a nevoii și este o măsură chiar a sărăciei putem spune
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că, din acest an, a fost ridicat pragul de venit până la care se alocă măsuri de sprijin pentru populație.
Alertă emisă de meteorologi: COD GALBEN în următoarele ore
Până la ora 23:00, mai multe localități din județul Botoșani se află sub o atenționare meteorologică tip cod galben de ceață.
Primul zbor de la Suceava spre o destinație mult așteptată – FOTO
Sunt câte două zboruri pe săptămână către această destinație.
Iftime ar vrea un jucător de la FCSB, dar se teme de abordarea lui Becali: Joacă la intimidare
Valeriu Iftime dorește să transfere un jucător de la FCSB.
A plecat la ceruri un medic care a tratat mii de bolnavi: Gardă ușoară, Nae!
Reprezentanții spitalului au transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare.
REACȚIE de la Botoșani pentru consilierul primarului de la Suceava acuzat că pescuiește... în afara legii
Urmare a articolului apărut în presa suceveană în care era vizată Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani, conducerea acestei asociații a remis un drept la replică.
Săteni învățați de polițiștii botoșăneni cum să solicite un ordin de protecție - FOTO
Polițiștii au mers în piața agro-alimentară și au stat de vorbă cu sătenii.
Mașinile „școală” interzise la Cornișa, un instructor a răbufnit: Avem voie în parcările unde patronii sunt străini, iar pe domeniul public…
Consilierii locali au votat la finalul anului 2022 un proiect de hotărâre care restricționează accesul autoturismelor „școală” în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.
Pompierii botoșăneni s-au întâlnit cu părinții și cu bunicii, șase copii au primit și daruri – GALERIE FOTO
Pompierii botoșăneni au predat, astăzi, la Havârna, lecția siguranței copiilor în propriul cămin.
Doi șoferi băuți prinși la volan în aceeași zi, au fost duși cu Poliția la spital
Polițiștii au mai scos din trafic doi conducători auto aflați sub influența alcoolului.
GAȘCĂ de tineri a snopit în bătaie trei botoșăneni
Patru tineri au ajuns după gratii, doi dintre agresori fiind minori.
PROVOCARE pentru șoferii care NU mai vor să vadă mașinile „școală” pe străzi: Să-și publice cazierul rutier și o să avem surprize
Liderul instructorilor auto din Botoșani, Ilie Aparaschivei, a reacționat în urma sondajului de pe grupul Radar Botoșani Official cu privire la interzicerea mașinilor școală în anumite intervale orare.
Poate pe la Locativă mai e loc pentru el??
astăzi, 12:32
Poate verifica cineva cele peste 90% asigurate de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.”? Poate si altele
astăzi, 12:28
Un strigat de durere tardiv si inutil. Spuneam cindva lui Val Guraliuc : ei se folosesc de voi aruncindu-va din cind in cind ceva frimituri ca si pensionarilor folosindu-se de voi iar cind nu le mai sinteti de folos va trag un sut in fund aruncindu-va cit colo asa cum dai afara din gura o masea stricata. Vorba Ninei Casian : sintem un popor vegetal a carui traditionala pozitie este cea a ghiocelului. Cind confrati de-ai votri erau victimele unor abuzuri, voi n-auzeati, nu vedeti. Si astfel, imcet incet v-a vine rindul la fiecare. AM ZIS-O IARASI !!!
astăzi, 12:16
Vax albina!Cu Dorian sau fără, Eminescu și Primăria Botoșani vor supraviețui.Aștept următoarele cărți ale lui Gelu, publicate pe banii lui și date cadou atunci când va face lansarea!
astăzi, 11:22
Pe cine reprezinta Gelu Dorian?, pe botosaneni cumva?, nici intr-un caz, botosanenii vor altceva decat intalniri sulfuroase, cu pigmei plini de aere culturale, care se aleg cu premii intre ei dupa indelungi deliberari etilice, in care primaria prin primarul ales de botosaneni, nu are niciun cuvant de spus.Schimbati regulile lui dori, prafuite, vrem altceva, alti oameni, alte figuri care chiar stiu ce e cultura de bun simt.Bye bye dori.....ti-ajunge, mergi la pensie, dar poate te angajeaza vreun alt epigon cu pretentii de cultura in vene.
astăzi, 10:59
SONDAJ
Credeți că 2023 va fi un an:
Mai bun decât 2022
La fel ca 2022
Mai rău decât 2022
Nu știu / nu mă interesează
DECLARAŢIA ZILEI
„Această măsură  (n.r. de a interzice mașinile școală la Cornișa) o consider discriminatorie, discreționară și nepotrivită. Noi mergeam rar acolo ca să îi învățăm pe elevi pornirea din rampă. Deci, avem voie în ...
fashiondays.ro
CURS VALUTAR
IERI
EUR
Euro
4.9253 lei
USD
Dolarul SUA
4.5868 lei
CHF
Francul elveţian
4.9798 lei
GBP
Lira sterlină
5.5820 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
276.3782 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2396 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2357 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1629 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4259 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2051 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6622 lei
VREMEA
ASTĂZI
BOTOSANI
0.4 O C
DOROHOI
-1.0 O C
BUCECEA
-0.6 O C
DARABANI
-1.6 O C
SAVENI
-0.7 O C
ŞTEFĂNEŞTI
5.4 O C
HOROSCOP
ASTĂZI
ShareThis Copy and Paste
ŞTIRIASTĂZI, 10:22 Gellu Dorian, Scrisoare Deschisă către primarul Cosmin Andrei: Degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu, un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere Situație fără precedent cu doar câteva zile înainte de 15 ianuarie, când la Botoșani, de peste trei decenii, se acorda Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia. După ce Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM titulatura Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene” Botoșani a anunțat că se retrage din organizarea acestui eveniment, același gest venind și din partea Uniunii Scriitorilor din România.   În aceste condiții, Primăria Botoșani a recurs la adoptarea unui nou regulament și la abrogarea unor articole HCL anterioare (detalii aici).   closevolume_off Drept răspuns, Gellu Dorian, președintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, a transmis o ”Scrisoare Deschisă Domnului Primar al Municipiului Botoşani, Cosmin Ionuţ Andrei”, pe care o redăm integral mai jos:     ”Stimate Domnule Primar,   Având în vedere dezinformările pe care, deliberat, le faceţi în spaţiul public, legate de Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, e bine ca botoşănenii, dar şi ţara întreagă, şi prin această scrisoare deschisă adresată Dumneavoastră, să afle adevărul despre acest important eveniment cultural petrecut la Botoşani timp de 31 de ani.   În primul rând, pentru această ediţie, pentru a fi încălcat de noi, cum afirmaţi, nu a existat niciun protocol încheiat între partenerii tradiţionali, Fundaţia Culturală „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România şi Primăria Municipiului Botoşani, aşa cum dezinformaţi pe botoşăneni. Ultimul protocol existent a fost cel de dinaintea pandemiei de Covid 12. Aceste protocoale se semnau anual, la fiecare ediţie! În schimbul de adrese dintre noi, am cerut în mod insistent să se facă un protocol între parteneri, să aibă loc un dialog, chestiuni pe care Dumneavoastră le-aţi evitat premeditat.   În al doilea rând, legat de istoricul acestui eveniment naţional, pe care Dumneavoastră, prin strategia ascunsă a unor subordonaţi din primărie, l-aţi confiscat, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, de la regulament, constituire de însemne, editare de carte, concept gală de decernare, juriu, invitaţi, parteneri etc., este o iniţiativă a mea personală încă din 1990, care, prin bunăvoinţa conducerii Primăriei Botoşani de atunci a putut demara, în martie 1991, numai prin colaborarea cu Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.). Astfel premiul a devenit proiect din Calendarul de manifestări culturale al U.S.R. şi obiect de activitate al Fundaţiei Culturale „Hyperion-C.B.” Botoşani, conform statutului de organizare şi funcţionare al acesteia. Nicio secretară a vreunui primar, nici vreun consilier local, nici vreun preşedinte de Comisie de cultură din cadrul Consiliului Local Botoşani nu au contribuit cu nimic la constituirea şi consolidarea acestui premiu, a cărui notorietate nu a fost câştigată în timp de valoarea pecuniară a premiului, ci de valoarea personalităţilor care au făcut de la început parte din juriul naţional, juriu pe care nu angajaţii primăriei, nici consilierii locali din perioada celor trei decenii în care premiul a devenit ceea ce este, l-au adus, ci eu personal prin relaţiile mele directe cu aceste mari personalităţi. La astea adăugându-se, prin seriozitatea deciziilor juriului, numele laureaţilor acestui premiu. Chiar şi pentru această ediţie, când doi membri ai juriului s-au retras, prin deschiderea spre colaborare pe care am avut-o, chiar şi în situaţia raptului efectuat de UAT Botoşani, v-am pus la dispoziţie un alt juriu format din adevărate personalităţi şi cunoscători ai fenomenului poetic de la noi, cum de altfel şi pregătirea pentru tipar şi editarea cărţii laureatului ediţiei precedente, pentru care primăria a contribuit cu doar 65% din cheltuielile necesare. Aceste doar două aspecte sunt dovada că noi am dorit să colaborăm cu primăria în continuare, însă, prin atitudinea umilitoare a unor angajaţi ai primăriei şi a unui consilier local, nu s-a putut. La care s-a adăugat lipsa Dumneavoastră de dialog, lăsat doar la schimbul unor adrese în care ne trasaţi nişte ordine sau ne cereaţi să vă punem la dispoziţie banca de date a fundaţiei pe care o conduc. În plus, tot deliberat, premeditat, ne-aţi scos din etapele fireşti ale organizării, cum ar fi sondajele pentru nominalizări şi relaţiile cu membrii juriului, ceea ce, de fapt, a însemnat şi indignarea acestora, recuzarea lor şi retragerea U.S.R. din parteneriat, implicit şi a noastră. Şi asta din cauza încălcărilor de către Dumneavoastră a tuturor hotărârilor Consiliului Local, legate de acest premiu, a regulamentului de organizare a acestui premiu, hotărâri pe care acum, pentru a nu le mai încălca, le-aţi abrogat, constituindu-vă în unic organizator al premiului, al cărui proprietar, prin rapt, sunteţi. Vă garantăm că veţi fi „unic”!   În al treilea rând, tot din categoria dezinformărilor pe care le faceţi, legate de acest premiu, spuneţi că cererile noastre, prin adresele trimise, ca într-un dialog al surzilor, au fost „absurde”. Nu, domnule primar, nu au fost absurde, au fost conform acelor H.C.L.-uri încălcate de dumneavoastră şi conform regulamentului aprobat de Consiliul Local, pe care nu l-aţi respectat dimpreună cu echipa dumneavoastră de strategi culturali. Pentru adevăr şi transparenţă, faceţi-le publice!   În al patrulea rând, şi poate şi cel mai grav, pe care ar trebui să-l rezolve instanţa de judecată, în dialogul Dumneavoastră cu unii membri ai juriului recuzat, aţi spus, înainte ca noi să ne retragem din organizare, că vreţi să scăpaţi de „şarlatanii de la Botoşani”! Cu ce am încercat noi să vă înşelăm sau cum de aţi putut să credeţi că noi suntem impostorii, în acest context, al unui act cultural de notorietate naţională, pe care noi l-am iniţiat şi consolidat, iar Dumneavoastră l-aţi confiscat acum, devenind „unic organizator”? Vă avertizăm că degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu reprezintă un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere.   Şi în ultimul rând, istoricul finanţării acestui premiu ne este favorabil nouă, care până la ediţia a XX-a a fost în proporţie de peste 90% asigurat de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.” Botoşani, prin proiecte, donaţii şi sponsorizări şi de către U.S.R. Abia din 2012, Primăria şi Consiliul Local Botoşani au constituit un buget, la care noi participam de fiecare dată cu mai mult de 15%. Însă toate aceste eforturi ale noastre, deveniţi între timp „şarlatani”, deliberat, cu sfatul unor apropiaţi, care, din acest punct de vedere sunt impostori, le-aţi şters cu buretele.   Toate aceste lucruri, la care se adaugă atitudinile sfidătoare pe care le aveţi, insultele aduse personal şi public, sunt fapte de evidentă încălcare morală a bunului simţ şi, nu în ultimul rând, o insultă gravă adusă comunităţii botoşănene!   Cu regret, Gellu Dorian Preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani”   Urmărește-ne și pe Google News Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT Premiul Național ”Mihai Eminescu” pentru debutanți NU se mai acordă în ianuarie – ANUNȚUL organizatorilor   Antrenor secund nou numit la FC Botoșani: Îi dorim mult succes La 71 de ani: A ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus fără permis Drumul către școală e mai ușor acum: Ghetuțe noi pentru copiii sărmani din Botoșani Se schimbă Codul Rutier: Ce se întâmplă cu tractoarele și utilajele agricole Întâlnire emoționantă între Alexia și colegii din accidentul de autocar, mărturia Elenei: În două secunde ni s-a schimbat viaţa / I-am văzut mâna şi mi-a fost frică să o iau - VIDEO Alexia, fata cu braţele replantate, şi-a revăzut astăzi doi dintre colegii răniţi şi ei grav, în accidentul de autocar din Paşcani. Cel mai frumos mesaj al unei eleve din Botoșani pentru profesorii ei: Le transmit mult respect creatorilor de genii! Dincolo de lungile discuții și controverse pe seama sistemului educațional românesc, cei mai mulți dintre profesori sunt modele reale de viață pentru elevi. Fie că le inspiră încredere acolo unde societatea a eșuat, fie că îi îndrumă către alegerile corecte, dascălii au un rol covârșitor în formarea tinerilor noștri. Maica Voronei, la mai bine de jumătate de secol de stăreție: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO Numele sfinției sale, păstrat în cronici, pisanii și-n inimile noastre, se tâlcuiește simplu: Teofana Scântei, punctul luminos al Voronei. Atenție dacă porniți la drum, Botoșaniul din nou sub Cod Galben: Circulați prudent! Nu va lipsi nici burnița, care va favoriza formarea ghețușului. Valeriu Iftime a anunțat câți bani a pierdut la FC Botoșani: Primăria îmi dă 80.000 de euro Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani, a dezvăluit suma de bani pe care a pierdut-o până acum de când se află în fotbal. VESTEA mult așteptată de militari și polițiști: Cu cât le vor crește salariile Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului. Un botoșănean și-a făcut propriile reguli de conducere a mașinii: CUM a fost prins de polițiști Nu doar tinerii dau dovadă de teribilism atunci când urcă la volan. Localitatea natală a pictorului Ștefan Luchian începe să ”respire” după decenii de sărăcie lucie Un fost târg evreiesc de pe malurile Prutului, în județul Botoșani, locul de naștere al marelui pictor Ștefan Luchian, începe să renască după câteva decenii de sărăcie lucie. Marius Budăi, anunț important: Este o măsură a nevoii și este o măsură chiar a sărăciei putem spune Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că, din acest an, a fost ridicat pragul de venit până la care se alocă măsuri de sprijin pentru populație. Alertă emisă de meteorologi: COD GALBEN în următoarele ore Până la ora 23:00, mai multe localități din județul Botoșani se află sub o atenționare meteorologică tip cod galben de ceață. Primul zbor de la Suceava spre o destinație mult așteptată – FOTO Sunt câte două zboruri pe săptămână către această destinație. Iftime ar vrea un jucător de la FCSB, dar se teme de abordarea lui Becali: Joacă la intimidare Valeriu Iftime dorește să transfere un jucător de la FCSB. A plecat la ceruri un medic care a tratat mii de bolnavi: Gardă ușoară, Nae! Reprezentanții spitalului au transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare. REACȚIE de la Botoșani pentru consilierul primarului de la Suceava acuzat că pescuiește... în afara legii Urmare a articolului apărut în presa suceveană în care era vizată Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani, conducerea acestei asociații a remis un drept la replică. Săteni învățați de polițiștii botoșăneni cum să solicite un ordin de protecție - FOTO Polițiștii au mers în piața agro-alimentară și au stat de vorbă cu sătenii. Mașinile „școală” interzise la Cornișa, un instructor a răbufnit: Avem voie în parcările unde patronii sunt străini, iar pe domeniul public… Consilierii locali au votat la finalul anului 2022 un proiect de hotărâre care restricționează accesul autoturismelor „școală” în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa. Pompierii botoșăneni s-au întâlnit cu părinții și cu bunicii, șase copii au primit și daruri – GALERIE FOTO Pompierii botoșăneni au predat, astăzi, la Havârna, lecția siguranței copiilor în propriul cămin. Doi șoferi băuți prinși la volan în aceeași zi, au fost duși cu Poliția la spital Polițiștii au mai scos din trafic doi conducători auto aflați sub influența alcoolului. O GAȘCĂ de tineri a snopit în bătaie trei botoșăneni Patru tineri au ajuns după gratii, doi dintre agresori fiind minori. PROVOCARE pentru șoferii care NU mai vor să vadă mașinile „școală” pe străzi: Să-și publice cazierul rutier și o să avem surprize Liderul instructorilor auto din Botoșani, Ilie Aparaschivei, a reacționat în urma sondajului de pe grupul Radar Botoșani Official cu privire la interzicerea mașinilor școală în anumite intervale orare. Naspa - neînregistrat Poate pe la Locativă mai e loc pentru el?? astăzi, 12:32 Hyperion - neînregistrat Poate verifica cineva cele peste 90% asigurate de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.”? Poate si altele astăzi, 12:28 ROCI - neînregistrat Un strigat de durere tardiv si inutil. Spuneam cindva lui Val Guraliuc : ei se folosesc de voi aruncindu-va din cind in cind ceva frimituri ca si pensionarilor folosindu-se de voi iar cind nu le mai sinteti de folos va trag un sut in fund aruncindu-va cit colo asa cum dai afara din gura o masea stricata. Vorba Ninei Casian : sintem un popor vegetal a carui traditionala pozitie este cea a ghiocelului. Cind confrati de-ai votri erau victimele unor abuzuri, voi n-auzeati, nu vedeti. Si astfel, imcet incet v-a vine rindul la fiecare. AM ZIS-O IARASI !!! astăzi, 12:16 gogu - neînregistrat Vax albina!Cu Dorian sau fără, Eminescu și Primăria Botoșani vor supraviețui.Aștept următoarele cărți ale lui Gelu, publicate pe banii lui și date cadou atunci când va face lansarea! astăzi, 11:22 Marta - neînregistrat Pe cine reprezinta Gelu Dorian?, pe botosaneni cumva?, nici intr-un caz, botosanenii vor altceva decat intalniri sulfuroase, cu pigmei plini de aere culturale, care se aleg cu premii intre ei dupa indelungi deliberari etilice, in care primaria prin primarul ales de botosaneni, nu are niciun cuvant de spus.Schimbati regulile lui dori, prafuite, vrem altceva, alti oameni, alte figuri care chiar stiu ce e cultura de bun simt.Bye bye dori.....ti-ajunge, mergi la pensie, dar poate te angajeaza vreun alt epigon cu pretentii de cultura in vene. astăzi, 10:59 PARTENERI Cât costă să faci ITP în 2023? Când se face şi ce acte sunt necesare VIDEO | Micuța Ecaterina începe să-și revină. Preot Nicolae Dima: Mă bucur că trebuie să vă dau vești bune! Este o mare luptătoare și ne dă niște lecții extraordinare Un istoric din Austria acuză România, după neacceptarea în Schengen: Acest curent naționalist ortodox este foarte puternic. Mi-aș dori ca situa­ția să fie diferită PRESADEAZI.RO Stirile Banatului Stiri din Ardeal Stirile Moldovei Farmacia online Dr.Max Taxi Gatwick Bitcoin Romania Stirile Olteniei Liga 1 SONDAJ Credeți că 2023 va fi un an: Mai bun decât 2022 La fel ca 2022 Mai rău decât 2022 Nu știu / nu mă interesează vezi rezultatele DECLARAŢIA ZILEI „Această măsură  (n.r. de a interzice mașinile școală la Cornișa) o consider discriminatorie, discreționară și nepotrivită. Noi mergeam rar acolo ca să îi învățăm pe elevi pornirea din rampă. Deci, avem voie în ... mai departe POZA ZILEI Poza zilei 11 ianuarie 2023 REPORTAJ REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO INTERVIURI Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO BOTOŞANII DE ALTĂDATĂ Cum se lăudau comuniștii că au umplut orașul cu oameni: ”Botoșănenii nu mai pleacă de acasă în căutare de lucru, ba unii s-au și întors” ANCHETA SĂPTĂMÂNII Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo” CURS VALUTAR IERI EUREuro4.9253 lei USDDolarul SUA4.5868 lei CHFFrancul elveţian4.9798 lei GBPLira sterlină5.5820 lei JPY100 de yeni japonezi3.4759 lei XAUGramul de aur276.3782 lei MDLLeul Moldovenesc0.2396 lei HUF100 de Florinţi Maghiari1.2357 lei AUDDolarul Australian3.1629 lei CADDolarul Canadian3.4259 lei CZKCoroana Cehească0.2051 lei DKKCoroana Daneză0.6622 lei VREMEA ASTĂZI BOTOSANI0.4 O C DOROHOI-1.0 O C BUCECEA-0.6 O C DARABANI-1.6 O C SAVENI-0.7 O C ŞTEFĂNEŞTI5.4 O C HOROSCOP ASTĂZI © Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.PublicitateContactTelefoane şi adrese utileDespre noiAnunţuriPolitici de confidenţialitateTermeni şi condiţiiParteneriRSS FEED ŞTIRIASTĂZI, 10:22 Gellu Dorian, Scrisoare Deschisă către primarul Cosmin Andrei: Degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu, un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere Situație fără precedent cu doar câteva zile înainte de 15 ianuarie, când la Botoșani, de peste trei decenii, se acorda Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia. După ce Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM titulatura Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene” Botoșani a anunțat că se retrage din organizarea acestui eveniment, același gest venind și din partea Uniunii Scriitorilor din România.   În aceste condiții, Primăria Botoșani a recurs la adoptarea unui nou regulament și la abrogarea unor articole HCL anterioare (detalii aici).   closevolume_off Drept răspuns, Gellu Dorian, președintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, a transmis o ”Scrisoare Deschisă Domnului Primar al Municipiului Botoşani, Cosmin Ionuţ Andrei”, pe care o redăm integral mai jos:     ”Stimate Domnule Primar,   Având în vedere dezinformările pe care, deliberat, le faceţi în spaţiul public, legate de Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, e bine ca botoşănenii, dar şi ţara întreagă, şi prin această scrisoare deschisă adresată Dumneavoastră, să afle adevărul despre acest important eveniment cultural petrecut la Botoşani timp de 31 de ani.   În primul rând, pentru această ediţie, pentru a fi încălcat de noi, cum afirmaţi, nu a existat niciun protocol încheiat între partenerii tradiţionali, Fundaţia Culturală „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România şi Primăria Municipiului Botoşani, aşa cum dezinformaţi pe botoşăneni. Ultimul protocol existent a fost cel de dinaintea pandemiei de Covid 12. Aceste protocoale se semnau anual, la fiecare ediţie! În schimbul de adrese dintre noi, am cerut în mod insistent să se facă un protocol între parteneri, să aibă loc un dialog, chestiuni pe care Dumneavoastră le-aţi evitat premeditat.   În al doilea rând, legat de istoricul acestui eveniment naţional, pe care Dumneavoastră, prin strategia ascunsă a unor subordonaţi din primărie, l-aţi confiscat, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, de la regulament, constituire de însemne, editare de carte, concept gală de decernare, juriu, invitaţi, parteneri etc., este o iniţiativă a mea personală încă din 1990, care, prin bunăvoinţa conducerii Primăriei Botoşani de atunci a putut demara, în martie 1991, numai prin colaborarea cu Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.). Astfel premiul a devenit proiect din Calendarul de manifestări culturale al U.S.R. şi obiect de activitate al Fundaţiei Culturale „Hyperion-C.B.” Botoşani, conform statutului de organizare şi funcţionare al acesteia. Nicio secretară a vreunui primar, nici vreun consilier local, nici vreun preşedinte de Comisie de cultură din cadrul Consiliului Local Botoşani nu au contribuit cu nimic la constituirea şi consolidarea acestui premiu, a cărui notorietate nu a fost câştigată în timp de valoarea pecuniară a premiului, ci de valoarea personalităţilor care au făcut de la început parte din juriul naţional, juriu pe care nu angajaţii primăriei, nici consilierii locali din perioada celor trei decenii în care premiul a devenit ceea ce este, l-au adus, ci eu personal prin relaţiile mele directe cu aceste mari personalităţi. La astea adăugându-se, prin seriozitatea deciziilor juriului, numele laureaţilor acestui premiu. Chiar şi pentru această ediţie, când doi membri ai juriului s-au retras, prin deschiderea spre colaborare pe care am avut-o, chiar şi în situaţia raptului efectuat de UAT Botoşani, v-am pus la dispoziţie un alt juriu format din adevărate personalităţi şi cunoscători ai fenomenului poetic de la noi, cum de altfel şi pregătirea pentru tipar şi editarea cărţii laureatului ediţiei precedente, pentru care primăria a contribuit cu doar 65% din cheltuielile necesare. Aceste doar două aspecte sunt dovada că noi am dorit să colaborăm cu primăria în continuare, însă, prin atitudinea umilitoare a unor angajaţi ai primăriei şi a unui consilier local, nu s-a putut. La care s-a adăugat lipsa Dumneavoastră de dialog, lăsat doar la schimbul unor adrese în care ne trasaţi nişte ordine sau ne cereaţi să vă punem la dispoziţie banca de date a fundaţiei pe care o conduc. În plus, tot deliberat, premeditat, ne-aţi scos din etapele fireşti ale organizării, cum ar fi sondajele pentru nominalizări şi relaţiile cu membrii juriului, ceea ce, de fapt, a însemnat şi indignarea acestora, recuzarea lor şi retragerea U.S.R. din parteneriat, implicit şi a noastră. Şi asta din cauza încălcărilor de către Dumneavoastră a tuturor hotărârilor Consiliului Local, legate de acest premiu, a regulamentului de organizare a acestui premiu, hotărâri pe care acum, pentru a nu le mai încălca, le-aţi abrogat, constituindu-vă în unic organizator al premiului, al cărui proprietar, prin rapt, sunteţi. Vă garantăm că veţi fi „unic”!   În al treilea rând, tot din categoria dezinformărilor pe care le faceţi, legate de acest premiu, spuneţi că cererile noastre, prin adresele trimise, ca într-un dialog al surzilor, au fost „absurde”. Nu, domnule primar, nu au fost absurde, au fost conform acelor H.C.L.-uri încălcate de dumneavoastră şi conform regulamentului aprobat de Consiliul Local, pe care nu l-aţi respectat dimpreună cu echipa dumneavoastră de strategi culturali. Pentru adevăr şi transparenţă, faceţi-le publice!   În al patrulea rând, şi poate şi cel mai grav, pe care ar trebui să-l rezolve instanţa de judecată, în dialogul Dumneavoastră cu unii membri ai juriului recuzat, aţi spus, înainte ca noi să ne retragem din organizare, că vreţi să scăpaţi de „şarlatanii de la Botoşani”! Cu ce am încercat noi să vă înşelăm sau cum de aţi putut să credeţi că noi suntem impostorii, în acest context, al unui act cultural de notorietate naţională, pe care noi l-am iniţiat şi consolidat, iar Dumneavoastră l-aţi confiscat acum, devenind „unic organizator”? Vă avertizăm că degradarea unui astfel de eveniment şi ducerea lui în derizoriu reprezintă un grav fenomen de imoralitate şi abuz de putere.   Şi în ultimul rând, istoricul finanţării acestui premiu ne este favorabil nouă, care până la ediţia a XX-a a fost în proporţie de peste 90% asigurat de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.” Botoşani, prin proiecte, donaţii şi sponsorizări şi de către U.S.R. Abia din 2012, Primăria şi Consiliul Local Botoşani au constituit un buget, la care noi participam de fiecare dată cu mai mult de 15%. Însă toate aceste eforturi ale noastre, deveniţi între timp „şarlatani”, deliberat, cu sfatul unor apropiaţi, care, din acest punct de vedere sunt impostori, le-aţi şters cu buretele.   Toate aceste lucruri, la care se adaugă atitudinile sfidătoare pe care le aveţi, insultele aduse personal şi public, sunt fapte de evidentă încălcare morală a bunului simţ şi, nu în ultimul rând, o insultă gravă adusă comunităţii botoşănene!   Cu regret, Gellu Dorian Preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-Caiete botoşănene” Botoşani”   Urmărește-ne și pe Google News Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT Premiul Național ”Mihai Eminescu” pentru debutanți NU se mai acordă în ianuarie – ANUNȚUL organizatorilor   Antrenor secund nou numit la FC Botoșani: Îi dorim mult succes La 71 de ani: A ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus fără permis Drumul către școală e mai ușor acum: Ghetuțe noi pentru copiii sărmani din Botoșani Se schimbă Codul Rutier: Ce se întâmplă cu tractoarele și utilajele agricole Întâlnire emoționantă între Alexia și colegii din accidentul de autocar, mărturia Elenei: În două secunde ni s-a schimbat viaţa / I-am văzut mâna şi mi-a fost frică să o iau - VIDEO Alexia, fata cu braţele replantate, şi-a revăzut astăzi doi dintre colegii răniţi şi ei grav, în accidentul de autocar din Paşcani. Cel mai frumos mesaj al unei eleve din Botoșani pentru profesorii ei: Le transmit mult respect creatorilor de genii! Dincolo de lungile discuții și controverse pe seama sistemului educațional românesc, cei mai mulți dintre profesori sunt modele reale de viață pentru elevi. Fie că le inspiră încredere acolo unde societatea a eșuat, fie că îi îndrumă către alegerile corecte, dascălii au un rol covârșitor în formarea tinerilor noștri. Maica Voronei, la mai bine de jumătate de secol de stăreție: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO Numele sfinției sale, păstrat în cronici, pisanii și-n inimile noastre, se tâlcuiește simplu: Teofana Scântei, punctul luminos al Voronei. Atenție dacă porniți la drum, Botoșaniul din nou sub Cod Galben: Circulați prudent! Nu va lipsi nici burnița, care va favoriza formarea ghețușului. Valeriu Iftime a anunțat câți bani a pierdut la FC Botoșani: Primăria îmi dă 80.000 de euro Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani, a dezvăluit suma de bani pe care a pierdut-o până acum de când se află în fotbal. VESTEA mult așteptată de militari și polițiști: Cu cât le vor crește salariile Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului. Un botoșănean și-a făcut propriile reguli de conducere a mașinii: CUM a fost prins de polițiști Nu doar tinerii dau dovadă de teribilism atunci când urcă la volan. Localitatea natală a pictorului Ștefan Luchian începe să ”respire” după decenii de sărăcie lucie Un fost târg evreiesc de pe malurile Prutului, în județul Botoșani, locul de naștere al marelui pictor Ștefan Luchian, începe să renască după câteva decenii de sărăcie lucie. Marius Budăi, anunț important: Este o măsură a nevoii și este o măsură chiar a sărăciei putem spune Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că, din acest an, a fost ridicat pragul de venit până la care se alocă măsuri de sprijin pentru populație. Alertă emisă de meteorologi: COD GALBEN în următoarele ore Până la ora 23:00, mai multe localități din județul Botoșani se află sub o atenționare meteorologică tip cod galben de ceață. Primul zbor de la Suceava spre o destinație mult așteptată – FOTO Sunt câte două zboruri pe săptămână către această destinație. Iftime ar vrea un jucător de la FCSB, dar se teme de abordarea lui Becali: Joacă la intimidare Valeriu Iftime dorește să transfere un jucător de la FCSB. A plecat la ceruri un medic care a tratat mii de bolnavi: Gardă ușoară, Nae! Reprezentanții spitalului au transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare. REACȚIE de la Botoșani pentru consilierul primarului de la Suceava acuzat că pescuiește... în afara legii Urmare a articolului apărut în presa suceveană în care era vizată Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani, conducerea acestei asociații a remis un drept la replică. Săteni învățați de polițiștii botoșăneni cum să solicite un ordin de protecție - FOTO Polițiștii au mers în piața agro-alimentară și au stat de vorbă cu sătenii. Mașinile „școală” interzise la Cornișa, un instructor a răbufnit: Avem voie în parcările unde patronii sunt străini, iar pe domeniul public… Consilierii locali au votat la finalul anului 2022 un proiect de hotărâre care restricționează accesul autoturismelor „școală” în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa. Pompierii botoșăneni s-au întâlnit cu părinții și cu bunicii, șase copii au primit și daruri – GALERIE FOTO Pompierii botoșăneni au predat, astăzi, la Havârna, lecția siguranței copiilor în propriul cămin. Doi șoferi băuți prinși la volan în aceeași zi, au fost duși cu Poliția la spital Polițiștii au mai scos din trafic doi conducători auto aflați sub influența alcoolului. O GAȘCĂ de tineri a snopit în bătaie trei botoșăneni Patru tineri au ajuns după gratii, doi dintre agresori fiind minori. PROVOCARE pentru șoferii care NU mai vor să vadă mașinile „școală” pe străzi: Să-și publice cazierul rutier și o să avem surprize Liderul instructorilor auto din Botoșani, Ilie Aparaschivei, a reacționat în urma sondajului de pe grupul Radar Botoșani Official cu privire la interzicerea mașinilor școală în anumite intervale orare. Naspa - neînregistrat Poate pe la Locativă mai e loc pentru el?? astăzi, 12:32 Hyperion - neînregistrat Poate verifica cineva cele peste 90% asigurate de Fundaţia Culturală „Hyperion-C.B.”? Poate si altele astăzi, 12:28 ROCI - neînregistrat Un strigat de durere tardiv si inutil. Spuneam cindva lui Val Guraliuc : ei se folosesc de voi aruncindu-va din cind in cind ceva frimituri ca si pensionarilor folosindu-se de voi iar cind nu le mai sinteti de folos va trag un sut in fund aruncindu-va cit colo asa cum dai afara din gura o masea stricata. Vorba Ninei Casian : sintem un popor vegetal a carui traditionala pozitie este cea a ghiocelului. Cind confrati de-ai votri erau victimele unor abuzuri, voi n-auzeati, nu vedeti. Si astfel, imcet incet v-a vine rindul la fiecare. AM ZIS-O IARASI !!! astăzi, 12:16 gogu - neînregistrat Vax albina!Cu Dorian sau fără, Eminescu și Primăria Botoșani vor supraviețui.Aștept următoarele cărți ale lui Gelu, publicate pe banii lui și date cadou atunci când va face lansarea! astăzi, 11:22 Marta - neînregistrat Pe cine reprezinta Gelu Dorian?, pe botosaneni cumva?, nici intr-un caz, botosanenii vor altceva decat intalniri sulfuroase, cu pigmei plini de aere culturale, care se aleg cu premii intre ei dupa indelungi deliberari etilice, in care primaria prin primarul ales de botosaneni, nu are niciun cuvant de spus.Schimbati regulile lui dori, prafuite, vrem altceva, alti oameni, alte figuri care chiar stiu ce e cultura de bun simt.Bye bye dori.....ti-ajunge, mergi la pensie, dar poate te angajeaza vreun alt epigon cu pretentii de cultura in vene. astăzi, 10:59 PARTENERI Cât costă să faci ITP în 2023? Când se face şi ce acte sunt necesare VIDEO | Micuța Ecaterina începe să-și revină. Preot Nicolae Dima: Mă bucur că trebuie să vă dau vești bune! Este o mare luptătoare și ne dă niște lecții extraordinare Un istoric din Austria acuză România, după neacceptarea în Schengen: Acest curent naționalist ortodox este foarte puternic. Mi-aș dori ca situa­ția să fie diferită PRESADEAZI.RO Stirile Banatului Stiri din Ardeal Stirile Moldovei Farmacia online Dr.Max Taxi Gatwick Bitcoin Romania Stirile Olteniei Liga 1 SONDAJ Credeți că 2023 va fi un an: Mai bun decât 2022 La fel ca 2022 Mai rău decât 2022 Nu știu / nu mă interesează vezi rezultatele DECLARAŢIA ZILEI „Această măsură  (n.r. de a interzice mașinile școală la Cornișa) o consider discriminatorie, discreționară și nepotrivită. Noi mergeam rar acolo ca să îi învățăm pe elevi pornirea din rampă. Deci, avem voie în ... mai departe POZA ZILEI Poza zilei 11 ianuarie 2023 REPORTAJ REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO INTERVIURI Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO BOTOŞANII DE ALTĂDATĂ Cum se lăudau comuniștii că au umplut orașul cu oameni: ”Botoșănenii nu mai pleacă de acasă în căutare de lucru, ba unii s-au și întors” ANCHETA SĂPTĂMÂNII Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo” CURS VALUTAR IERI EUREuro4.9253 lei USDDolarul SUA4.5868 lei CHFFrancul elveţian4.9798 lei GBPLira sterlină5.5820 lei JPY100 de yeni japonezi3.4759 lei XAUGramul de aur276.3782 lei MDLLeul Moldovenesc0.2396 lei HUF100 de Florinţi Maghiari1.2357 lei AUDDolarul Australian3.1629 lei CADDolarul Canadian3.4259 lei CZKCoroana Cehească0.2051 lei DKKCoroana Daneză0.6622 lei VREMEA ASTĂZI BOTOSANI0.4 O C DOROHOI-1.0 O C BUCECEA-0.6 O C DARABANI-1.6 O C SAVENI-0.7 O C ŞTEFĂNEŞTI5.4 O C HOROSCOP ASTĂZI © Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.PublicitateContactTelefoane şi adrese utileDespre noiAnunţuriPolitici de confidenţialitateTermeni şi condiţiiParteneriRSS FEED ShareThis Copy and Paste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

JURNALUL ANNEI FRANK

*** Nu mai îndrăznesc să fac nimic, căci mi-e teamă să nu fie interzis. *** Tata, cel mai scump dintre toți tăticii întâlniți vreodată, avea...